Drake goes ‘2 for 1’

‘@N1els’ (‘Oh My ed’) – Sa 30 juni 2018 – 16.00 op FunX

Zoals de geruchten voorspelden blijkt ‘Scorpion’, Drake’s 5e album, inderdaad een dubbelalbum. Aan de ene kant horen we ‘Drake The Rapper’ en aan de andere man ‘Drake The Ladiesman’. 2 for 1 dus… šŸ™‚ Drake is inmiddels zo’n grote artiest dat alle andere artiesten hun releases uit deze week hebben gehouden.Ā Een echte Release Round-Up heeft deze week daardoor weinig zin. ‘@N1els’ is sowieso wat anders dan je gewend bent want we doen vandaag op FunX verslag van het ‘Oh My Festival’ in Amsterdam. Wel aandacht voor het N1elsentialĀ album of the week v Drake deze week, maar verder ook veel muziek, interviews met artiesten en ‘behind the scenesĀ reports’ vanaf ‘Oh My Festival’ dus.

Playlist ā€˜@N1elsā€™ (30/06/18 – Oh My Editie)

16.00 -17.00

Freaky friday/Lil Dicky ft Chris Brown

Taste/Tyga ft Offset

Gin & drugs/Wiz Khalifa ft Problem

LIT/SBMG ft Boef

Me, myself & I/G-Eazy x Bebe Rexha

Hurry/Teyana Taylor ft Kanye West

Lucid dreams/Juice WRLD

Shutdown/SFB ft Murda

Nonstop/Drake

All eyes on you/Meek Mill ft Chris Brown & Nicki Minaj

Drama/Bizzey ft Boef

 

17.00 ā€“ 18.00

Pull up/Dyna ft Frenna & Ronnie Flex

Praise the Lord/A$AP Rocky ft Skepta

Stay woke/Meek Mill ft Miguel

Frontinā€™/Pharrell ft Jay-Z

Better now/Post Malone

Rich nigga/Youngboy Never Broke Again ft Lil Uzi Vert

Draai het om/Boef

KOD/J. Cole

Narcos/Migos

Hold on weā€™re going home/Drake ft Majid J

Bom ā€™t/Jayh ft Mula B, Bizzey & Dopebwoy

N1elsential album of the week

SCORPION/DRAKE

Een dubbelalbum van Drake dus. Eigenlijk heel logisch want zijn werk is altijd een mix van Hiphop en ‘Toronto RnB’ geweest dus dat ie nu met een album komt waarop hij beide sounds van elkaar scheidt is niet zo vreemd. Op de Hiphop-side gaat het vooral om de nadelen van het ‘superstardom’ want dat levert veel kritiek op en hij is toch de beste? Op de RnB-kant gaat het natuurlijk vooral over liefde & relaties.

Muzikaal gezien valt vooral op dat hij weer meer naar de basis is gegaan. Crossover tracks richting Afro, Carribean, zoals wel op zijn playlists te vinden waren, ontbreken vooral. Er zitten wel wat experimentelere tracks in zoals ‘8 out of 10’ en het valt op dat hij vooral tracks van vrouwelijke artiesten samplet (Lauryn Hill, Mariah Carey, Nicki Minaj). De track ‘Talk Up’ met Jay-Z is gebouwd op een aantal ol’skool klassiekers waaronder ‘Dope Man’ v NWA. Toch heeft ie vooral samengewerkt met zijn vaste producers zoalsĀ Noah ā€œ40ā€ Shebib, Boi 1da, No I.D., PARTYNEXTDOOR, en Murda Beatz.

Het aantal gasten op het album is beperkt. Sommige zijn niet zo verrassend – waarmee ik niet wil zeggen dat ze geen goede bijdragen leveren – zoals Jay-Z en Ty Dolla $ign. Verreweg het meest opvallend is de Michael Jackson hook op ‘Don’t Matter To Me’ die nog onbekend was en waarschijnlijk tijdens een opnamesessie in 1983 is opgenomen.

Reageert Drake nog op de beef met Pusha T? Natuurlijk kan hij dat niet laten… Hij pakt vooral Kanye aan door een opmerking te maken over de grote schuld die Kanye door zijn mode-activiteiten zou zijn opgelopen. En hij zegt iets over het verschil in kwaliteit tussen de G.O.O.D. Music releases van de afgelopen weken waarvan sommige ‘skippable’ waren, vindt hij. De meeste aandacht gaat naar het bestaan van zijn zoon waar we dankzij Pusha T’s diss achter zijn gekomen. Hij zegt dat hij zijn zoon niet verborgen wilde houden van de wereld, maar andersom. Hij schaamt zich dat hij nu toch een ‘co-parent’ is en dus een kind buiten een gezin heeft verwekt en belooft er wel voor zijn zoon te zullen zijn.

Over het algemeen is ‘Scorpion’ goed ontvangen. Inhoudelijk sterker dan ‘Views’ en muzikaal sterker dan ‘More Life’. Omdat het gewoon ff duurt voordat je 25 tracks (1,5 uur muziek) echt goed kunt beoordelen kan ik het nog niet echt zeggen. Even een snelle snippet-check? Dit zijn ‘Don’t Matter To Me’, ‘Talk Up’ en ‘In My Feelings’:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.